Baylor participă la Săptămâna Europeană de Testare

Fundația Baylor Marea Neagră se alătură celorlalte organizații din Europa care participă la Săptămâna Europeană  de Testare pentru HIV și Hepatită, pentru a crește gradul de conștientizare a beneficiilor testării și de a încuraja mai mulți oameni să devină conștienți de statusul lor cu privire la HIV și/sau hepatită.

Organizată pentru al treilea an, săptămâna de testare s-a extins în 2015 pentru a include și hepatita. Hepatitele B și C sunt frecvente în rândul persoanelor cu risc și în rândul celor care trăiesc cu HIV, deoarece aceste virusuri sunt transmise în aceleași mod în care se transmite și HIV .

Tema pentru Săptămâna de testare 2015 este “Prevenire.Testare.Tratament.”și are drept scop creșterea dialogului pozitiv între cei care ar trebui să fie testați pentru HIV și hepatită și furnizorii de astfel de servicii. Este important ca persoanele cu risc de HIV și/sau hepatită să își cunoască stasutul cât mai curând posibil. Astăzi, datorită tratamentelor de ultimă generație pentru aceste infecții persoanele care trăiesc cu HIV și hepatită B pot trăi sănătos pentru o lungă perioadă de timp în cazul în care sunt diagnosticate precoce, iar cele cu hepatită C pot fi vindecate.

Fundația Baylor Marea Neagră organizează în această perioadă (20-27 noiembrie) o amplă acțiune de testare gratuită pentru depistarea infecției cu HIV și cu virusurile hepatitice B sau C în rândul elevilor și studenților din căminele școlilor postliceale și facultăților din Constanța.

““Ne-am gândit ca anul acesta, în cadrul Săptămânii Europene de Testare, să ne îndreptăm atenția către elevii și studenții din căminele școlilor postliceale și facultăților, deoarece tinerii care locuiesc în comun sunt expuși riscului de infectare cu unul dintre cele trei virusuri, dacă au relații sexuale neprotejate sau dacă folosesc în comun anumite obiecte înțepătoare cum ar fi forfecuțe, unghiere, pile etc.”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul programului de testare.

Reamintim că Fundația Baylor Marea Neagră derulează un program de testare gratuită pentru depistarea infecțiilor cu HIV încă din 2007, iar din 2010 și pentru hepatita B și C. Până în prezent numărul total de testări a depășit cifra de 51.500. Numai în primele 9 luni ale anului 2015 peste 6.200 de persoane au beneficiat de testare gratuită pentru depistarea acestor infecții, la Fundația Baylor Marea Neagră.

Testările se fac atât în cadrul cabinetelor de testare de la Constanța și Tulcea, cât și cu ajutorul laboratorului mobil de testare, în zone aflate la distanță de centrele fixe sau în instituții.

Share

Articole similare