Cifra record de persoane testate intr-o luna la Baylor

Peste 1000 de persoane au ales sa-si faca testul pentru HIV si hepatite B si C in noiembrie, in cele 4 cabinete la Baylor si pe teren, in laboratorul mobil. Echipa Centrului de Excelenta a facut 6 deplasari pe parcursul lunii noiembrie in zonele rurale din Dobrogea. Astfel, aproximativ 300 de persoane din mediul rural au accesat serviciul de consiliere si testare in localitatea in care isi au domiciliul.

Putem face speculatii si putem presupune ca numarul mare de solicitari onorate de noi se datoreaza ingrijorarii care apare la final de an in privinta finalizarii programului de testare gratuita. Ne folosim de prilej sa va anuntam ca cel putin in anul 2013, Baylor Romania va derula programul adresat comunitatii din Dobrogea in conditiile bine cunoscute: gratuit, rapid si confidential, cu consimtamant si consiliere pre si post test, pe baza unei programari prealabile facuta on line, pe www.test-hepatita.ro sau telefonic la 0241.691.730.

O alta motivatie ar putea fi faptul ca la final de an multi romani decid sa-si viziteze medicul de familie, sa-si faca o serie de analize de rutina si asa primesc si o recomandare de testare a existentei virusurilor hepatitice si ajung la Baylor pentru a afla rapid un rezultat.

Anul acesta si vremea favorabila a permis echipei laboratorului mobil sa se deplaseze cu usurinta in zone rurale indepartate ale judetelor Constanta si Tulcea pentru a face testare si de aici o crestere importanta a numarului testarilor.

In fine, presupuneri pot fi nenumarate. Ne place sa credem ca membrii comunitatilor in care Baylor activeaza de peste 10 ani au inteles necesitatea testarii, diagnosticarii precoce, tratarii si acolo unde mai este posibil, prevenirii infectarii cu unul din virusurile care provoaca afectari fara simtome, boli cu evolutii lente, dificil de diagnosticat in afara testarii propriu-zise, tratabile doar depistate cat mai aproape de momentul infectarii.

Le multumim celor care vin cu incredere in centrul nostru, care revin pentru retestare, care recomanda serviciul Baylor si celor apropiati si care sprijina, prin donatiile financiare, continuarea si poate chiar extinderea programului de testare pentru comunitatile la risc.