Donațiile Baylor, de mare ajutor pentru spitalele românești

Unsprezece spitale din România au primit anul acesta medicamente gratuite de la Fundația Baylor Marea Neagră prin intermediul programului national de donații de medicamente, derulat de Baylor. Medicamentele au fost trimise, în cadrul a peste 25 de transporturi, către unitățile sanitare care aveau nevoie critică pentru tratarea pacienților internați. Valoarea totală a donațiilor făcute de Baylor în anul 2015 se ridică la peste 5,7 milioane de dolari.

De mare impact au fost cele trei transporturi de medicamente destinate persoanelor care suferă de mastocitoză, de la Spitalul Universitar de Urgență București. Medicamentul donat (Cromoglicat de sodiu) care este vital pentru a opri evoluția bolii, este foarte scump și nu este decontat de statul român, nefiind pe lista medicamentelor compensate sau gratuite. În această situație mulți dintre bolnavi nu au posibilitatea să și-l achiziționeze.

Au fost însă și alte categorii de medicamente (antibiotice, antivirale, pentru afecțiuni cardiovasculare sau suplimente nutritive), la fel de importante, care lipseau din spitale sau erau insuficiente și care au fost trimise către unitățile medicale partenere în proiect, în funcție de solicitările făcute de acestea.

“Este o mare bucurie pentru mine când văd că donațiile de la Baylor ajung acolo unde este mare nevoie și alină durerea celor aflați în suferință. De asemenea am o mare satisfacție când aud de la cadrele medicale că medicamentele primite le sunt de mare ajutor pentru că altfel ar fi trebuit să găsească alte soluții pentru tratarea pacienților, iar tratamentele înlocuitoare nu sunt la fel de eficiente”, a declarat Adelina Negulescu, ofițer de donații.

Fundația Baylor Marea Neagră derulează programul de donații de medicamente în parteneriat cu Fundația AmeriCares din Statele Unite ale Americii. Extins din 2014 către o rețea de spitale din toate zonele geografice ale țării după ce, timp de aproape 10 ani a funcționat doar la nivel local, programul s-a bucurat de un real succes, numai anul trecut peste 14.000 de pacienți ai unităților medicale beneficiind de medicamente și suplimente nutritive gratuite.

Share

Articole similare