Dr. Rodica Mătuşa pe scena TEDx Constanţa despre „HIV ca moment crucial al lumii moderne”

Dr. Rodica Mătuşa, consultantul medical al Fundaţiei Baylor Marea Neagră a fost invitată să vorbească la cea de-a doua ediţie a TEDx Constanţa.

Având ca parteneri de scenă nume cunoscute din România, precum Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Andrei Roşu, Tedy Necula sau Ioana Chicet-Macoveiciuc, dr. Mătuşa a emoţionat publicul povestind despre copiii infectaţi cu HIV din judeţul Constanţa.

„Când am avut primele cazuri de copiii infectaţi cu HIV toată lumea zicea că nu se poate face nimic, dar până la urmă a trebuit să găsesc soluţii, care cu siguranţă nu au fost ideale, pentru a se putea. Am încercat totul pentru a progresa, pentru a face un lucru bun şi  pentru a ieşi din situaţia de criză. Pentru asta am luptat şi acesta a fost, poate, drumul meu”, le-a spus dr. Rodica Mătuşa celor prezenţi. Le-a vorbit despre moarte, dar şi despre viaţă, despre deznădejde, dar mai ales despre speranţă, despre lipsa soluţiilor şi despre miracole, trecând de la perioada în care nimeni nu le dădea şanse copiilor infectaţi cu HIV şi ajungând în zilele noastre, când micii pacienţi de atunci au ajuns adulţi şi, cu ajutorul tratamentelor şi a evoluţiei medicinei, sunt părinţii unor copii sănătoşi.

„Unde am fost şi unde am ajuns” a fost concluzia discursului medicului Rodica Mătuşa, fiind de fapt cuvintele unei bunici fericite care, după ce simţise cu ani în urmă deznădejdea şi neputinţa în faţa virusului care îi infectase copilul, îşi strângea la piept nepotul sănătos, unul dintre sutele de copii preţioşi.

Aplaudată îndelung, felicitată la scenă deschisă de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, dr. Rodica Mătuşa a transmis mesajul speranţei, al perseverenței şi al excelenţei în medicină, aşa cum l-a primit, cu aproape 17 ani în urmă, atunci când ,cu sprijinul dr. Mark Kline, al Baylor College of Medicine şi al Texas Children`s Hospital s-a deschis în Constanţa primul Centru Baylor din lume pentru persoanele infectate cu HIV.

„A fost un eveniment „altfel”. Am apreciat discursurilor celorlalţi invitaţi şi m-a emoţionat reacţia celor prezenţi la auzul poveştii copiilor infectaţi cu HIV/SIDA. Sper că povestea lor, lupta lor, să fie un exemplu pentru noi toţi. Aş vrea ca tinerii prezenţi în sală să fie impulsionaţi de mesajele pe care le-au primit de la cei zece vorbitori, de ideile lor, şi să gândească lucrurile, viaţa, şi dintr-o altă perspectivă decât cea pe care au avut-o până acum. Mă bucur că am fost invitată la TEDx Constanţa, felicit organizatorii şi le urez mult succes în organizarea ediţiilor viitoare”, a declarat, la finalul evenimentului, dr. Rodica Mătuşa, medic primar infecţionist, coordonatorul medical al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

 

Share

Articole similare