Energie pentru unitatea mobila de testare

  • 31 de localităţi rurale vizitate în 47 de deplasări
  • 1.344 de persoane informate şi testate
  • 93 rezultate reactive la cele 3 infecții testate, persoane referite către sistemul medical (prevalența aproximativ 7%)

Așa arătau cifrele care descriau traseul laboratorului mobil Baylor în comunitățile rurale din Dobrogea în anul 2011. Motive serioase să considerăm efortul nostru un succes. Dincolo de cifre, însă, stau argumentele calitative, legate de motivația echipei de a continua datorită succeselor înregistrate cu fiecare caz particular, fiecare intervenție finalizată cu succes, fiecare dosar medical aprobat, fiecare pacient mulțumit care te privește și-și declara încantarea de a fi încăput pe mâna echipei de la Baylor. Alături de aceste satisfacții personale stau mărturie și zecile de legături stabilite cu autoritățile locale implicate în procesul de mobilizare a comunității, întreținute, care le-au permis să ne semnaleze noi cazuri medicale, să ne solicite noi intervenții în comunitate – testări gratuite, confidențiale și rapide pentru cei 3H – HIV, hepatita B și C.

Aceste argumete au rezonant și în 2012 cu direcția de responsabilitate socială a companiei OMV PETROM SA în Dobrogea și astfel, parteneriatul inițiat anul trecut continuă prin finanțarea componentei de testare în rural a proiectului de consiliere și testare voluntară al Fundației Baylor România.

Virusurile hepatitei B şi C dezvoltă boli fără simptome sau cu simptome foarte uşor de confundat cu alte afecţiuni astfel încât, fără o testare de rutină efectuată la timp, cei mai mulţi pacienţi află despre diagnostic când este prea târziu, de obicei când sunt diagnosticaţi direct cu cancer hepatic sau cu insuficienţă hepatică severă. Infecţia cu HIV este o altă problemă de sănătate publică de o importanţă deosebită în România, ţara cu peste 10,000 de persoane cu HIV în viaţă.

Cei care vin să se testeze în unitatea mobilă, o pot face gratuit, rapid şi confidenţial. Testarea şi consilierea durează aproximativ jumătate de oră. Pentru a face aceste teste la un laborator privat, o persoană ar trebui să scoată din buzunar 150 de lei, fără să mai socotim şi banii de transport şi fără să beneficieze de consiliere.

Pentru a fi la curent cu locaţiile unde se deplasează Laboratorul mobil, vizitaţi siturile www.fundatiabaylor.ro şi www.test-hepatita.ro.

Share

Articole similare