Europa se confruntă cu o creștere de aproximativ 35 % a numărului de persoane nou infectate cu HIV rezistent la medicamente

Numărul de persoane din Europa care au fost infectate cu o tulpină de virus HIV rezistentă la medicamente a crescut cu aproximativ 35 %, din 2003, deși prevalența (numărul total de cazuri) rezistenței la medicamente în rândul populației a rămas stabilă. Aceste date reies dintr-un studiu prezentat la cea de a XIV-a Conferință Europeană despre SIDA, de la Bruxelles, de Marije Hofstra, de la Centrul Public de Cercetare în Sănătate din Luxemburg. Studiul a fost realizat în 26 de țări europene și a comparat trei perioade: 2002-2005, 2006-2007 și 2008-2010. Acesta a inclus 8711 de persoane, 81 % de sex masculin, dintre care 56 % fiind bărbați care fac sex cu bărbați.

Luând în considerare creșterea prevalenței HIV în toate țările din Europa, grupul de cercetare estimează că numărul de persoane infectate cu virus rezistent la medicamente a crescut cu aproximativ 35 % între perioadele 2003-2005 și 2008-2010. Apariția rezistenței la medicamente poate provoca o serie de complicații pentru tratamentul antiretroviral. Astfel, persoanele nou infectate care primesc medicația specifică fără a fi de la bun început testate pentru rezistență la medicamente pot eșua în a suprima HIV și dezvoltă rezistență în continuare la terapia de primă linie. În țările în care opțiunile de tratamente sunt limitate, rezistența la medicamente va reduce substanțial opțiunile terapeutice. De asemenea, o dată virusul rezistent căpătat acesta se transmite în aceeași formă și la copil.

Share

Articole similare