Gata cu răbdarea!

Testarea nu poate aștepta! Poți avea hepatită virală fără să știi acest lucru pentru că în majoritatea cazurilor hepatitele evoluează tăcut până la stadii grave și ireversibile ale bolii.
Tratamentul nu poate aștepta! Accesul la tratament al persoanelor diagnosticate este salvator.
Programele de screening și tratament pentru femeile însărcinate nu pot aștepta. Transmiterea virusurilor hepatitice de la mamă la copil poate fi oprită.
Vaccinarea nou-născuților împotriva hepatitelor nu poate aștepta! La nivel global, numai 42% dintre copii primesc vaccinul antihepatitic la naștere.
Măsurile de combatere a stigmei și discriminării persoanelor care trăiesc cu hepatite virale nu pot aștepta! Astăzi, îmbunătățirea educației și eliminarea miturilor despre transmiterea virusurilor hepatitice sunt cele mai bune căi de a pune capăt stigmatului social și discriminării asociate vieții cu aceste infecții.

Da, sunt necesare măsuri urgente pentru a transpune în realitate strategia globală pentru eliminarea hepatitelor:

Noi, la Fundația Baylor Marea Neagră, lucrăm în această direcție din 2007, oferind servicii de testare și consiliere pre și post testare tuturor persoanelor care solicită acest serviciu gratuit fie voluntar, considerând că s-au expus unui risc de infectare sau pentru că doresc să își cunoască statusul serologic, fie la recomandarea unui medic.

Testarea pentru hepatitele B și C și pentru HIV este un serviciu gratuit: reușim să menținem continuitatea acestuia în două centre fixe de testare din Constanța și cu ajutorul unei unități mobile de testare.Ana-Maria Schweitzer, director executiv la Fundația Baylor Marea Neagră a declarat: „Ne-am obișnuit să marcăm diferite zile internaționale, dar nu întotdeauna privim cu atenție la mesajul acestor campanii de o zi. Ce ne dorim, de fapt, cu ziua mondială de luptă împotriva hepatitei? În 2021, mesajul campaniei este „Hepatita nu poate aștepta. Gata cu răbdarea!”. Aceasta pentru că în fiecare an în jur de 300 de mii de persoane își pierd viața din cauza hepatitelor. Sistemul de sănătate și organizațiile din comunitate care se ocupă de hepatite știu ce să facă și cum să învingă aceste boli. Avem instrumentele necesare. Acum este timpul să ne mobilizăm, să testăm, să tratăm, să prevenim complicațiile.

Testăm cu echipa mobilă oriunde primim solicitări pentru grupuri organizate
Echipa mobilă de testare răspunde tuturor solicitărilor pe care le primim din regiunea Dobrogea, de la medicii de familie ori de la instituții partenere: secții exterioare ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, spitale și clinici private, așezăminte sociale, operatori economici.
Mihaela Bogdan, director de programe: „Activitatea echipei mobile de testare este un succes. Colegele noastre au reușit, în condiții de pandemie, să testeze voluntar de la începutul acestui an aproape 1000 de persoane care nu ar fi putut să se prezinte singure la centrele fixe de testare, din motive de sănătate, costuri legate de transport, distanța până la unul dintre acestea ori lipsa de informații. Faptul că un număr semnificativ de persoane își cunosc statusul serologic acum și ar putea identifica, în urma consilierii, eventualele riscuri de infectare pentru a le evita, este o realizare. Ultimele două astfel de acțiuni au vizat populația din cartierul Henri Coandă. În cele două zile dedicate acestei comunități, s-au prezentat voluntar la testarea rapidă 74 de persoane, urmând ca echipa mobilă să continue activitatea de testare în această comunitate, la cerere.

La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli asociate afecțiunilor hepatice. La fiecare 30 de minute, o persoană își află gratuit statusul serologic la Fundația Baylor Marea Neagră. Te-ai testat. Ce urmează: în cazul în care ai un rezultat reactiv la un test rapid, te poți prezenta la Fundația Baylor Marea Neagră pentru confirmare și servicii de îngrijire pe termen lung.

 

Share

Articole similare