Hepatita C

Căile de transmitere a virusului hepatitei C

În ceea ce priveşte virusul hepatitei C nu există niciun vaccin care să ne protejeze împotriva infecţiei cu acest virus.

  • Calea sanguină – principala cale de transmitere a virusului este cea a sângelui – transfuzii de sânge, transplant de ţesut sau organe; tatuaje; folosirea în comun a materialelor folosite la injectarea intravenoasă a drogurilor (consumatorii de droguri); alte instrumente care prin natura utilizării pot perfora pielea şi pot ajunge în contact cu sângele.
    *Tranfuziile de sânge au fost un factor important de contaminare înainte de 1995. După 1995, orice donator de sânge este testat pentru virusul hepatitic C.
  • Calea verticală (de la mamă la făt) – riscul de transmitere a virusului de la mamă la făt este doar de 3%. În cazul coninfectiei cu HIV a mamei, riscul creşte la 20%.
    *Dacă se produce contaminarea copilului, există 40% şanse ca virusul să dispară înaintea vârstei de 1 an. 35% dintre copii pot dezvolta o hepatită cronică minoră. 25% din copii este posibil să se confrunte în timp cu complicaţii grave (ciroză, cancer hepatic).
  • Calea sexuală – transmiterea virusului pe această cale este rară; sunt, însă, câteva situaţii care ne expun:
    • raporturi sexuale însoţite de sângerări ale mucoasei (de exemplu, raporturile anale),
    • coinfecția cu HIV,
    • raporturilor sexuale în timpul menstruaţiei cu o femeie purtătoare a virusului.
  • Intrafamilial – transmiterea virusurilor poate să se facă prin intermediul obiectelor de igienă personală pe care există sânge contaminat, chiar şi urme invizibile cu virus hepatitic C (foarfecă, aparate de râs, periuţe de dinţi, alte obiecte de manichiură-pedichiură).
    *Nu există risc de contaminare prin folosirea în comun a veselei, tacâmurilor sau alimentelor.
  • Nozocomial – intervenţii chirurgicale, intervenţii stomatologice, endoscopii digestive, colonoscopii, dializă, acupunctură.
    *Transmiterea se poate produce datorită materialelor/instrumentelor folosite insuficient decontaminate (catetere, endoscoape, ace de biopsie, etc.) sau incorect sterilizate.
  • Transmitere accidentală în momentul expunerii la sânge – este vorba despre personalul medical care se poate contamina accidental cu un ac folosit anterior la o persoană cu virus hepatitic C.

Citește mai departe

Share

Articole similare