În Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitelor, echipa Baylor împărtășește bucurii discrete cu persoanele afectate de hepatite

Despre bucuria discretă de a-ți cunoaște stare de sănătate pot vorbi cei mai mulți dintre cei 2069 beneficiari ai serviciului de testare gratuită pentru hepatitele B și C și pentru HIV. Dintre aceștia, 581 au fost testați cu ajutorul echipei mobile de testare, în cele 14 deplasări în localități efectuate în Dobrogea. Acestea sunt cifrele rapoartate de echipa Baylor în primele șase luni ale acestui an. Cei mai mulți dintre cei care s-au testat pentru prima dată vor reveni la testare ori de câte ori vor considera că s-au expus unui risc de infectare.

De ce? Pentru că sesiunile de consiliere pre și post testare îi înarmează cu informații care le vor influența pe termen lung comportamentul care are direct legătură cu starea de sănătate. Echipa mobilă reușește să elimine bariere de ordin financiar, de timp sau lipsa unor rute de transport regulat: colegii noștri testează regulat în comunități mici și izolate, persoane greu deplasabile, cu venituri reduse.

Succesul procesului de testare voluntară pentru populația generală, așa cum este perceput de Iuliana Ciocea, asistent medical de aproape 10 ani la Baylor:

„Oamenii pentru care facem analize pe teren, în comunități rurale, nu și-ar face aceste teste dacă nu ne-am deplasa la ei in localitate. Chiar ei spun că nu aveau în plan să le facă și, înainte de a le putea oferi detalii legate de testare, trebuie să clarificăm cu ei aspectul legat de gratuitatea serviciului. Cei mai mulți ar renunța la testare dacă ar fi contra cost. Multe dintre persoanele care se prezintă la testare ne spun că au fost încurajate de o rudă sau de vecini.

Cred că putem măsura performanța procesului de testare în funcție de claritatea cu care transmitem informații pe parcursul sesiunilor de consiliere pre și post testare, prin deschiderea cu care suntem primiți în comunități în care am mai fost, prin creșterea numărului de persoane care solicită acest serviciu pentru prima dată.

De ce pachetul de testare pe care îl oferim include teste pentru trei virusuri, hepatitele virale B și C și HIV?

Cele trei infecții se transmit prin contactul cu sânge infectat. Infecțiile cu HIV și virusul hepatitic C se suprapun de foarte multe ori, Organizația Mondială a Sănătății considerându-le afecțiuni comorbide.

„Unele persoane manifestă rezerve atunci când află că le oferim și testul pentru infecția cu HIV în același pachet de servicii. După ce le explicăm situațiile de risc de infectare, căile comune de transmitere pentru toate cele trei virusuri, se hotărăsc să se testeze și devin ambasadori ai serviciului nostru în comunitate,” ne spune Iuliana Ciocea.

Aceeași probă de sânge este prelucrată pentru cele trei teste rapide și evităm subdiagnosticarea. Ușurăm accesul la diagnosticare prin prezența echipei mobile de testare în orice localitate din Dobrogea, acolo unde partenerii noștri – primării, medici de familie, instituții, solicită testarea pentru grupuri organizate.

Obiectivul de eliminare a infecțiilor cu virusurile hepatitice poate fi îndeplinit prin efortul comun de diagnosticare, acces la îngrijire, tratament și monitorizare pe termen lung.

Despre bucuria discretă a călătoriei spre vindecare, în cazul hepatitei C, sau spre atingerea nivelului viral nedetectabil, în cazul hepatitei B, pot vorbi toți cei care au fost diagnosticați în centrele noastre de testare, în activitățile de testare cu echipa mobilă ori la alte laboratoare. Cum? Navigatorii de pacienți de la Baylor le-au ușurat călătoria, i-au ajutat să înlăture obstacolele, i-au consiliat și monitorizat. La confirmarea infecției, prin efectuarea unui al doilea test de laborator, tot gratuit, au putut solicita încheierea unui contract de servicii de îngrijire pe termen lung. În 2022, 646 persoane au solicitat astfel de servicii.

Ce spun pacienții

Mircea, 48 de ani, trăiește cu infecție hepatitică B + D, declară: „Contează foarte mult, și acum, la 2 ani de la diagnosticare, felul în care sunt ajutat să am grijă de mine. Am făcut multe schimbări importante ghidat și monitorizat de navigatorul de pacienți de  la Baylor! Le mulțumesc oamenilor de aici pentru ceea ce fac gratuit pentru noi, cei care trăim cu aceste infecții cronice.”

Nu lăsăm pe nimeni singur cu diagnosticul!

Misiunea navigatorului de pacienți este să ofere sprijin concret și să ajute la întocmirea dosarului medical, să monitorizeze starea pacientului, să decidă, atunci când situația financiară a beneficiarului o impune, asupra compensării costurilor cu analizele medicale de monitorizare.

„Navigatorii de pacienți pentru persoane care trăiesc cu infecții cu virusuri hepatitice au rolul de a crește ratele de tratament. Tratamentele moderne cu antivirale cu acțiune directă permit rate de vindecare de peste 95% în cazul infecției cu virusul hepatitic C, iar terapia anitivirală în cazul infecției cu virusul hepatitic B permite atingerea nivelului viral nedetectabil și a  răspunsului viral susținut.” – Ancuța Cîrjilă, navigator de pacienți

Cum arată succesul profesional al navigatorului de pacienți ne povestește una dintre colegele noastre:

„La testare s-a prezentat un cuplu de pensionari, Anghel, 83 de ani și Maria, 79 de ani. Ambii au avut rezultate pozitive la testul rapid și testul ELISA a confirmat infecția cu virusul hepatitic B în iulie 2022. Am fost pusă în fața unei situații delicate, deoarece una dintre barierele pe care a trebuit să le depășim împreună a fost aceea legată de rezerva pe care unii medici o au în a prescrie tratament antiviral pentru persoane de 79, respectiv 83 de ani.

A doua tentativă de referire către un medic specialist a fost un succes, iar în august 2022 au început terapia antivirală. La ultima evaluare, cei doi beneficiari au atins nivelul viral nedetectabil. Este cel mai bun rezultat pe care îl poate oferi medicina modernă în prezent în cazul persoanelor care trăiesc cu infecție cu virusul hepatitic B. Viața poate continua, neumbrită de boală și la vârste mai avansate. Am acum privilegiul de a monitoriza doi bunici care se bucură de o stare bună de sănătate, își văd copiii cum își împlinesc visurile și crescând.” – Florentina Stoian, navigator de pacienți

Reducem costurile sociale și economice ale hepatitelor virale

Testarea și diagnosticarea timpurie a infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C, dar și a celei cu HIV, sunt extrem de importante. Calitatea vieții depinde de inițierea tratamentului cât mai aproape de momentul infectării. Aceste infecții, în cea mai mare parte a cazurilor, evoluează tăcut și ajung să fie diagnosticate atunci când boala a afectat deja ireversibil organismul și a scăzut dramatic calitatea vieții pacientului. Hepatitele virale B și C sunt infecții virale cronice care afectează ficatul și pot provoca complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător.

Mihaela Bogdan, director de proiecte, a declarat: „Proiectele de screening și de îngrijire pe termen lung ale Fundației Baylor Marea Neagră pentru persoanele cu hepatite virale au costuri mari. Fondurile nu se atrag ușor, este nevoie de un efort constant și de raportarea transparentă a rezultatelor. Avem energia de a continua deoarece știm că, oricât de mare ar fi prețul pentru testare și tratament, cu mult mai mari pot fi costurile sociale și cele economice dacă nu am încerca să eliminăm hepatitele. Aici, la Baylor, nu așteptăm (#NotWaiting): acesta este principiul proiectului nostru început în urmă cu 15 ani.”

Ce trebuie să știm despre hepatitele virale?

Transmiterea virusului se face în principal prin contactul cu sângele sau lichidele corporale ale unei persoane deja infectate, prin utilizarea de seringi nesterile, transfuzii de sânge infectat, raporturi sexuale neprotejate, de la mamă la copil în timpul nașterii sau prin obiecte contaminate cu sânge infectat.

Simptomele, în multe cazuri, pot lipsi sau pot fi destul de vagi. Mai puțin de jumătate dintre persoanele cu infecții acute cu virusuri hepatitice B, C, acuză oboseală, dureri abdominale, pierderea apetitului, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) și urină de culoare întunecată.

Diagnosticarea precoce permite gestionarea cu succes a stării de sănătate, accesul la tratament când încă deteriorarea stării nu a ajuns într-un stadiu ireversibil. Numai testele de sânge specifice pot determina prezența anticorpilor sau a virusului.

Opțiunile de tratament disponibile pentru hepatita B și hepatita C sunt evaluate de medici specialiști în boli infecțioase sau gastroenterologie. Aceștia vor discuta opțiunile potrivite pentru fiecare caz. Tratamentul ajută la controlul virusului, prevenirea progresiei bolii și reducerea riscului de complicații.

Stilul de viață și alimentația vor suferi transformări. Acestea vor fi susținute de echipa de îngrijire – medic infecționist sau gastroenterolog și navigator de pacienți de la Baylor prin intervenții de informare, educare, schimbare, monitorizare. Renunțarea la consumul de alcool și evitarea substanțelor hepatotoxice sunt esențiale pentru protejarea ficatului chiar și în cazul persoanelor sănătoase, cu atât mai mult deci în cazul persoanelor care trăiesc cu infecții cronice cu virusuri hepatitice.

Prevenirea transmiterii infecției este esențială, iar persoanele diagnosticate învață cum să prevină transmiterea virusului altor persoane. Acest lucru implică utilizarea de seringi sterile, folosirea prezervativelor în timpul raporturilor sexuale și evitarea folosirii în comun a obiectelor personale care ar putea fi contaminate cu sânge.

Monitorizarea este o măsură obligatorie pentru asigurarea calității vieții în raport cu starea de sănătate. Echipa de îngrijire pe termen lung, evaluează progresia bolii, eficacitatea tratamentului, apariția unor eventuale complicații.

Share

Articole similare