Noi aventuri ale Pompierului Zahăr Ars la malul mării

Teatru de păpuși care promovează comportamente corecte de igienă personală în rândul preșcolarilor și școlarilor mici din zona costieră a Mării Negre

Început în 2013 în grădinițele din zona rurală a județului Constanța, proiectul ”Aventurile Pompierului Zahăr Ars” s-a bucurat de un succes neașteptat, care a determinat echipa de voluntari Baylor să își dorească să continue proiectul și în anii următori.

În 2015, cu sprijinul OMV Petrom, echipa de voluntari Baylor își propune să susțină reprezentații în fața a cel puțin 1000 de copii din grădinițele din județul Constanța. Astfel se continuă activitățile din 2014 când, tot cu susținerea OMV Petrom, păpușarii au susținut reprezentații în 14 grădinițe din localități din zona costieră a Mării Negre, în fața a 1022 de copii, aceeași zonă fiind aleasă și pentru reprezentațiile din 2015, deoarece au rămas numeroase grădinițe unde echipa Pompierului Zahăr Ars nu a ajuns încă. De asemenea pe perioada vacanței de vară piesa de teatru “Aventurile Pompierului Zahăr Ars la malul mării” va fi jucată și în fața copiilor care sunt implicați în activități desfășurate de diferite instituții.

Membrii trupei de teatru sunt elevi de liceu care desfășoară activități de voluntariat în cadrul Fundației Baylor Marea Neagră. Piesa de teatru de păpuși are cinci personaje (Pompierul Zahăr Ars, Regina Zurluzi, Dragonul paznic, Doctorul Băndăjescu și fiorosul Dințosul, șeful trupei de microbi) care sunt mânuite de voluntarii Baylor, aceștia fiind și autorii scenariului, care a fost conceput pe înțelesul copiilor, îmbinând elemente distractive cu informații educative.

Cel mai mult îmi place în acest proiect faptul că ne oferă ocazia de a intra în contact direct cu copiii, de a le oferi informații concrete și utile pe înțelesul lor (prin intermediul păpușilor). Este încântător modul în care aceștia se împlică în acțiunea poveștii în timp ce noi o prezentăm, iar reacțiile și zâmbetele lor de la final când au ocazia să cunoască păpușile sunt cele care ne motivează și ne încarcă de energie. Mă bucur să fiu parte din echipa care dă viață mesajelor Pompierului Zahăr Ars și a prietenilor acestuia”, a declarat unul dintre voluntarii-păpușari.

Grădinițele vor primi prin intermediul acestui proiect și o înregistrare video a piesei de teatru de păpuși, pentru a continua promovarea unor deprinderi corecte de igienă personală.

Proiectul se va încheia cu sărbătorirea Zilei Internaționale a spălatului pe mâni, pe 15 octombrie, când vor fi premiate grădinițele a căror copii au aplicat cel mai bine cele învățate de la Pompier prin folosirea produselor de igienă personală primite după reprezentație (pasta și periuță de dinți, săpun, plasturi, etc).

Proiectul este cofinanțat de OMV Petrom cu suma de 46 200 lei.

 

Fundația Baylor Marea Neagră este singurul reprezentant al rețelei BIPAI în România care, prin Centrul de Excelenţă, furnizează servicii medicale și psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, ce suferă de boli infecțioase. Din 2001 și până în prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infecțioase, obstetrică-ginecologie, pneumologie, testare rapidă și psihosociale) s-au adăugat planificarea familială şi serviciile primare de cardiologie.

 

 

 

 

 

Share

Articole similare