Pacienţii cu HIV pot trăi cât o persoană neinfectată

Persoanele de 20 de ani infectate HIV, care au început tratamentul antiviral în 2010 au o  speranţă de viaţă mai mare cu 10 ani faţă de pacienţii de aceeaşi vârstă care au fost iniţiaţi pe terapie în urmă cu mai puţin de 15 ani. Aceasta este concluzia unei echipe de cercetători de la Universitatea din Bristol, publicată în revista The Lancet.

Potrivit www.redorbit.com, autorii studiului au mai descoperit că speranţa de viaţă a unui pacient de 20 de ani care a început terapia antivirală în 2008 şi căruia i-a scăzut nivelul viral după un an de tratament poate fi asemănătoare cu cea a unei persoane neinfectate, de aproximativ 78 de ani.

Trecerea la o medicaţie mai puţin toxică, o varietate mai mare de tratamente şi o mai bună aderenţă la terapie sunt factorii datorită cărora se înregistrează această îmbunătăţire.

Totuşi, aceşti pacienţi infectaţi cu HIV sunt excepţia, nu majoritatea, se explică în studiul cercetătorilor britanici. Astfel, cei mai mulţi dintre ei au o speranţă de viaţă mai mică decât cea a populaţiei generale.

„Studiul nostru arată o poveste de succes a modului în care un tratament antiviral îmbunătăţit, împreună cu o atentă observaţie medicală şi cu tratarea problemelor de sănătate asociate infecţiei pot prelungi durata vieţii pacienţilor infectaţi cu HIV”, spune Adam Trickey, coordonatorul echipei de cercetători, citat de www.redorbit.com.

Acesta a adăugat că în ultimii 20 de ani a fost folosită o combinaţie de medicamente antivirale pentru a trata infecţia cu HIV, însă medicaţie de nouă generaţie are mai puţine efecte secundare, printre care administrarea unui număr mai mic de pastile şi o mai bună prevenire a replicării virusului. De asemenea, virusul devine rezistent la tratament mai greu. „Trebuie să ne axăm pe problemele legate de aderenţa la tratament a pacienţilor, pe diagnosticarea târzie a infecţiei şi pe diagnosticarea şi tratarea bolilor asociate”, a mai declarat dr. Adam Trickey.

În cadrul studiului au fost analizate datele a peste 88.500 de pacienţi infectaţi cu HIV din peste 18 ţări din Europa şi din America de Nord. Toţi pacienţii au început terapia antivirală între 1996 şi 2010. Au fost identificate persoanele care au decedat în primii trei ani de tratament, luându-se în considerare cauza morţii lor, nivelul viral HIV şi CD4.

S-a descoperit că mai puţine persoane care au început tratamentul după 2008 au decedat în timpul primilor trei ani de terapie în comparaţie cu cei iniţiaţi pe tratament între 1996 şi 2007. De asemenea, persoanele care au murit din cauza SIDA începuseră tratamentul între 1996 şi 2010. Studiul arată că acest fapt se datorează, cel mai probabil, capacităţii sporite a noilor medicamente antivirale de a restabili sistemul imunitar.

Au fost observate şi alte îmbunătăţiri. Spre exemplu, media celulelor CD4 în sânge după un an de tratament a crescut de la 370 (pe mililitru de sânge) în 1996-1999 la 430 în 2008-2010, iar procentul pacienţilor cu nivel viral mic a crescut de la 71% la 93% în aceeaşi perioadă de timp.

Datorită acestui progres, speranţa de viaţă a pacienţilor de 20 de ani care primesc tratament pentru infecţia cu HIV a crescut între 1996 şi 2016, în Europa şi în America de Nord, cu 10 ani la bărbaţi şi cu 9 ani la femei. Bazat pe informaţiile studiului, bărbaţii de 20 de ani care au fost iniţiaţi pe terapie antivirală după 2007 şi au supravieţuit primului an de tratament au o speranţă de viaţă de aproximativ 73 de ani, în timp ce femeile pot ajunge până la aproximativ 76 de ani.

„Este o reuşită incredibilă a medicinii că o infecţie care în trecut avea previziuni teribile este acum sub control, iar pacienţii cu HIV trăiesc semnificativ mai mult. Sperăm că rezultatele acestui studiu să contribuie la înlăturarea stigmatizării asociate infecţiei cu HIV”, a declarat Helen Stokes-Lampard, preşedintele Royal College of General Practitioners, citată de BBC News.

Sursă: www.redorbit.com/news/health/1113418092/hiv-life-expectancy-is-near-normal-says-new-study/