Pompierul Zahăr Ars revine în grădinițele din județul Constanța

Pompierul Zahăr Ars își continuă și în 2014 aventurile în grădinițele din județul Constanța. După ce anul trecut s-a derulat în grădinițele din comunele și satele constănțene și a înregistrat un succes răsunător, proiectul “Aventurile Pompierului Zahăr Ars la malul mării” vizează de această dată localitățile din zona costieră a Mării Negre.

Cu susținere financiară din partea OMV Petrom echipa de păpușari a Fundației Baylor Marea Neagră își propune să poposească în unitățile de învățământ preșcolar din cele 18 localități cu ieșire la mare din județul Constanța.

În această perioadă are loc recrutarea voluntarilor-păpușari care, ulterior, vor face repetiții pentru a pune la punct toate detaliile reprezentației. În intervalul septembrie – decembrie 2014 trupa va face două deplasări pe lună, într-o deplasare fiind cuprinse 1-3 grădiniţe, cu tot efectivul de grupe disponibil. Acest proiect se estimează că va avea ca beneficiari direcţi aproximativ 900 de copii.

Piesa de teatru de păpuși le oferă copiilor, într-o manieră adecvată vârstei, informaţiile esenţiale despre igiena corporală corectă şi importanţa ei în păstrarea sănătăţii. Este un proiect realizat în întregime de Baylor: iniţiativa, scenariul, momentele de improvizaţie, repetiţiile, distribuirea rolurilor, interpretarea. Cu ajutorul unei echipe de cinci păpuşari şi a cinci marionete, piesa de teatru este pusă în scenă, în spaţii neconvenţionale. În timpul desfășurării spectacolului, micii spectatori interacţionează cu personajele prin intermediul întrebărilor inserate în scenariu şi astfel ei pot da sensuri noi spectacolului provocând la improvizaţie echipa de actori amatori.

“Aventurile Pompierului Zahăr Ars” a fost un proiect care m-a atras din prima clipă. Numai ideea de a merge în grădinite cu scopul de a-i informa pe copii despre igienă mi se părea foarte importantă, dar când am aflat și modalitatea în care se va realiza această informare, prin intermediul unui teatru de păpuși, mi s-a părut o idee fabuloasă, fapt ce m-a determinat să accept pe loc propunerea de a face parte din echipa de actori.

Reacțiile pe care le aveau copiii în timpul reprezentației, interacțiunile, întrebările pe care le puneau, erau pentru noi o confirmare că ceea ce făceam era benefic pentru ei.

Momentele cele mai emoționante erau acelea în care copiii interacționau direct cu păpusile, dovadă sunt și fotografiile rămase amintire. Aștept cu nerăbdare continuarea poveștii în cadrul proiectului “Aventurile Pompierului Zahăr Ars la malul mării”- Irina Pitilină, coordonatorul echipei de voluntari.

La finalul reprezentaţiei copiii vor primi gentuţe cu produse de igienă (pastă de dinţi, periuţă, săpun, batiste de unică folosinţă, etc.) care le vor da ocazia să pună în aplicare toate regulile de igienă personală prezentate de către personajele piesei de teatru.

Pentru a asigura durabilitatea proiectului și după încheierea acestuia, dar și în cazul în care educatorii vor dori să inițieze pe cont propriu activități educative similare, piesa de teatru va fi înregistrată, fiind realizat un videoclip cu spectacolul, care va fi distribuit în grădinițe, după reprezentații.

Valoarea finanțării oferite de OMV Petrom pentru acest proiect este de 31.220 lei. Alături de grădinițele din județ, un partener important al Baylor va fi și Inspectoratul Școlar Judeţean Constanța.

Share

Articole similare