Programul anti-SIDA, incotro?

1 Decembrie  este și ziua mondială de luptă împotriva infecției cu HIV/SIDA
În acest an, pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, ziua de 1 decembrie a fost însorită. Astfel ziua națională a României a putut fi sărbătorită așa cum se cuvine de către români.
Chiar dacă nu toți constănțenii știu, pe 1 decembrie este și ziua mondială de luptă împotriva infecției cu HIV/SIDA. Ca în fiecare an Fundația Baylor Marea Neagră alături de alte organizații nonguvernamentale din Constanța, Alături de voi, World Vision, Crucea Roșie, Asociația Speranța, și elevi, a participat la un eveniment care amintească locuitorilor orașului că infecția cu HIV este una dintre problemele cu care România și, în special județul Constanța, se confruntă.
Activitatea, care a avut loc pe platoul din fața City Park,  a fost  diferită de cea tradițională, în care participanții realizau o fundă roșie umană, deoarece criza prin care trece România a afectat iremediabil viețile celor care trăiesc cu această maladie. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul  Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine! Din acest motiv fundița roșie s-a transformat  într-un alt tip de eveniment prin care   s-a încercat atragerea atenției asupra gravității situației în care se află țara noastră în domeniul programelor HIV. Ultimii doi ani au fost marcați de întreruperi ale tratamentului  HIV care au pus în pericol viața persoanelor care trăiesc cu HIV și au dărâmat efortul lor de ani de ani de zile de a-și controla boala. În același timp nu au existat finanțări pentru programe de informare și prevenire la nivelul comunităților.
Rezultatul? În acest moment nu se poate spune că transmiterea infecției cu HIV este controlată în România. Și e important să nu uităm în ziua de 1 decembrie că, și persoanele cu infecție cu HIV sunt cetățeni români, și că principala responsabilitate a Guvernului României , chiar și într-o perioadă de criză, este să lupte pentru viața, sănătatea, drepturile și viitorul cetățenilor pe care trebuie îi reprezintă.

 

Share

Articole similare