Programul de planificare familială al Baylor a început să dea roade

Această scădere este dată și de creșterea gradului de conștientizare în rândul cuplurilor seropozitive, ca urmare a intervenției serviciului de planificare familială al Fundației Baylor.

De la înființarea serviciului specialiștii Baylor au avut în vedere în special femeile care făcuseră avorturi multiple sau care aveau mulți copii și nu își mai doreau alții. Alături de consiliere, cuplurilor li s-au pus la dispoziție și contraceptive gratuite. Pentru cuplurile care își doresc copii intervențiile au vizat conștientizarea nevoii de pregătire prealabilă în vederea unei sarcini: evaluarea stării generale de sănătate a ambilor parteneri, consultarea medicului curant de boli infecțioase, a medicului ginecolog, realizarea investigațiilor necesare, în funcție de caz. Pentru această perioadă de pregătire cuplurilor li s-au pus la dispoziție metode contraceptive care să îi protejeze dublu, față de o sarcină și față de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS).

După aproape doi ani de la înființarea serviciului au început să se vadă roadele: numărul de copii din familii infectate cu HIV a scăzut, deoarece s-a redus numărul sarcinilor nedorite și a celor în care exista un risc major de transmitere a infecției de la mamă la făt.

Un alt element care a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a fost faptul că partenerii au fost încurajați să vină împreună la consiliere astfel încât să înțeleagă amândoi cât de important este să ia în calcul toate aspectele în cazul aducerii pe lume a unui copil. Partenerii care au apelat la serviciul de planning familial au transmis celor din comunitate, care au aceleași probleme ca și ei, efectele benefice pe care le-a avut asupra stilului lor de viață și este așteptat un efect de bulgăre de zăpadă în rândul persoanelor infectate care au început să apeleze tot mai frecvent la acest serviciu.

Share

Articole similare