Sarbatoarea copiilor pretiosi

“Voluntar de profesie” al Baylor sustinut de Fundatia Vodafone

“O noua generatie fara HIV pana in 2015”… acesta este un obiectiv rostit de curand de Hillary Clinton, vorbind despre faptul ca in zilele noastre oprirea transmiterii virusului de la mama infectata la copil este posibila si ar trebui sa fie firesca in toate colturile lumii. Desi stiinta medicala a gasit deja calea de oprire a transmiterii infectiei de la gravida la nou-nascut, nu este suficient sa ai doar medicamentul potrivit la indemana, caci succesul este asigurat numai daca sunt indeplinite simultan mai multe conditii.

Prima conditie, este ca gravida sa stie ca este infectata cu HIV, iar acest lucru il poate afla numai daca se testeaza! Oamenii de la Baylor testeaza gratuit, rapid si confidential pe oricine isi doreste inca din 2007, asa incat pana la ora la care scriu aceste cuvinte, peste 20 000 de persoane le-au trecut pragul, iar din pacate, unii au primit vestea neplacuta ca sunt infectati cu HIV. Barbati sau femei, gravide sau copii, nu au fost lasati singuri, ci au fost ajutati sa primeasca tratament si sa invete sa faca fata bolii nu numai medical, dar si psihologic.

Dintre gravidele cu HIV ajutate de Baylor care au decis sa nasca copilul, 120 au copii sanatosi si numai 2 au copiii infectati, acestea nereusind sa ajunga la testare inainte de a naste. Copiii care se nasc sanatosi din mame tinere cu HIV sunt numiti la Baylor copii pretiosi.

La sfarsitul lui noiembrie, alaturi de echipa, am lucrat pentru a-i sarbatori pe toti copiii care astazi sunt sanatosi, nu numai datorita eforturilor noastre, dar si datorita generozitatii unor donatori. Invitatii si donatorii au avut ocazia sa afle despre miracolele ce au loc in Constanta de peste cinci ani si despre obstacolele pe care micutii le-au avut de infruntat pentru ca viata lor sa nu fie marcata de acest teribil virus.

A fost o sarbatoare destinata constientizarii: donatorii au putut constientiza ca gestul lor caritabil chiar a adus o schimbare in viata cuiva, noi- cei din echipa Baylor- am putut constientiza faptul ca nu suntem altceva decat simple instrumente de realizare a schimbarii sociale si impreuna am avut satisfactia lucrului bine facut. A fost tare placut ca, alaturi de noi, s-a aflat si Excelenta Sa, Printul Serban DImitrie Sturdza si multi oameni cu suflet mare.

Ce am constientizat eu, ca voluntar de profesie? Pot spune ca mi-am dat seama inca o data de importanta programului de testare, am simtit valoarea faptului ca cei diagnosticati cu HIV sunt ajutati sa ajunga in cel mai scurt timp la tratament pentru a nu mai fi infectiosi si pentru a-si petrece viata in conditii cat mai bune, avand astfel sansa – de exemplu – de a fi parinte al unui copil sanatos.

Share

Articole similare