Schimb de experiență în echipa Baylor

Peste 100 de reprezentanți ai centrelor rețelei BIPAI (Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative) au fost prezenți la cea de a XVII-a Întâlnire Anuală a Membrilor Rețelei, organizată la Johannesburg, în Africa de Sud în perioada 27 – 30 octombrie 2015.

În cadrul acestei întâlniri fiecare centru și-a prezentat cele mai importante aspecte ale activității desfășurate în ultimul an: cum au evoluat proiectele implementate și realizările cu care fiecare centru se mândrește.

BIPAI desfășoară activități în zone diferite ale lumii: Europa, America de Sud, Sudul Africii, Papua Noua Guinee. Fiecare zonă geografică are proiectele sale specifice care răspund unor nevoi identificare la nivel local.

Astfel una dintre situațiile remarcate de echipa română este că centrele africane care îngrijesc de mulți ani copii infectați cu HIV desfășoară multe proiecte care urmăresc ușurarea tranziției copiilor/ adolescenților care trăiesc cu HIV spre serviciile  medicale pentru adulți. Această trecere poate fi complicată pentru că înseamnă că tinerii vor trebui să meargă la un alt centru medical și vor trebui să interacționeze cu alt personal medical. Acest lucru poate avea efecte asupra modului în care aceștia își vor lua tratamentul și, bineînțeles, asupra stării lor de sănătate.

Țările cu proiectele cele mai noi, Papua Noua Guinee și Columbia, se confruntă cu alt tip de probleme. Programul desfășurat în La Guajira, Columbia, urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor și femeilor care aparțin unui grup etnic din această zonă. Echipa din Columbia a fost interesată să învețe din experiența centrului din Constanța privind dezvoltarea și implementarea programului de planificare familială destinat persoanelor care trăiesc cu infecția cu HIV și familiilor acestora.

În Papua Noua Guinee proiectul desfășurat de BIPAI se centrează tot pe îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului, un aspect urmărit fiind formarea de pediatrii, țara confruntându-se cu o mare lipsă de personal medical de această specialitate.

Cei șase membrii ai echipei Centrului de Excelență Baylor din Constanța, România au prezentat câteva dintre proiectele desfășurate în ultimul an: programul de creștere a aderenței beneficiarilor la tratament, activitatea de screening cardiologic pentru persoanele infectate cu HIV, programul de asistență psihosocială pentru persoanele cu hepatite virale de tip B și C și rezultatele obținute în cadrul cabinetului de stomatologie care oferă servicii persoanelor care trăiesc cu HIV. Ultimele trei servicii menționate sunt unice în cadrul rețelei BIPAI, fiind oferite doar în Centrul de Excelență Baylor din România.

Întâlnirile anuale ale membrilor rețelei de centre Baylor reprezintă un foarte bun prilej pentru cei prezenți de a face schimb de experiență, de a prezenta ce intervenții sunt eficiente și de ce nu, de a învăța de la ceilalți.

“Ne-am întors de la Johannesburg încărcați de energie pozitivă deoarece ni s-a confirmat o dată în plus că eforturile noastre nu sunt zadarnice. Faptul că serviciile noi implementate la Constanța reprezintă modele pentru celelalte centre ne stimulează să continuăm procesul de dezvoltare al Centrului de Excelență și să căutăm în permanență noi modalități de îmbunătățire a calității vieții beneficiarilor”, a declarat Stefania Mihale director de Programe Medicale în cadrul Baylor România.

Share

Articole similare