Serviciul de planificare familială al Fundației Baylor – model pentru întreaga țară

La manifestare au participat medici cu competență în planificare familială, ginecologi, endocrinologi, medici de laborator, medici de familie și asistenți medicali din întreaga țară.

Potrivit medicului Violeta Cîndea rețeaua națională de planificare familială a fost înființată în 1994, majoritatea cabinetelor de PF fiind în mediul urban. În primii ani de funcționare a rețelei au existat bani atât pentru instruirea personalului medical, cât și pentru funcționarea cabinetelor care puneau la dispoziția pacienților o gamă extrem de largă de contraceptive. În prezent, fondurile au fost reduse, iar în cabinetele de planificare familială a scăzut numărul contraceptivelor gratuite care se pot pune la dispoziția pacienților.

Prezentarea făcută la conferință de coordonatorul programului de planificare familială din cadrul Fundației Baylor, Violeta Cîndea a arătat cât de important este acest serviciu și câtă nevoie au cuplurile seropozitive de planificare familială. Cadrele medicale participante au fost impresionate de rezultatele obținute de specialiștii Baylor (scăderea numărului de sarcini nedorite și a celor în care exista un risc major de transmitere a infecției de la mamă la făt) și și-au exprimat dorința de a urma acest exemplu.

Share

Articole similare