Specialistii Baylor invitati in Kirghizstan

Romania anilor ’90 exista. Daca va ganditi ca greselile nu se pot repeta, mai ales cand sunt recente, iata ca in realitate lucrurile se intampla totusi.  Intr-un secol in care informatia pare a fi la indemana oricui, exista o tara in care aceleasi greseli intamplate si la noi, au facut ca peste 200 de copii din regiunea Osh, Kirghizstan, sa fie infectati cu HIV in sistemul medical, in urma cu doar 4 ani. Daca va aduceti bine aminte, acelasi lucru s-a intamplat si in Romania intre 1986 si 1989.

Pentru a reusi sa fie controlat dezastrul, echipa organizatiei Info Center Rainbow din Osh a desfasurat in 2010 un proiect cu finantare de la Fundatia Soros prin intermediul caruia au vizitat Fundatia Baylor pentru a invata mai multe despre activitatile organizatiei in lupta cu HIV/SIDA, informatii pe care apoi sa le puna in practica in taralor. Era mai mult decat natural ca proiectul sa continue, si anul acesta, in cadrul aceluiasi proiect finantat de Fundatia Soros. O echipa a fundatiei Baylor formata din Ana Maria Schweitzer, director executiv, StefaniaMihale, director de programe, si AlinaCaraveteanu, psiholog clinician, a plecat in Kirghizstan pentru a-I ajuta pe specialistii de acolo in demersul lor de a dezvoltas ervicii psihosociale pentru copiii infectati cu HIV.

“Pentru echipa din Romania multe dintre experientele, temerile si reactiile echipei kirghize pareau a fi un,pentru ca ei traverseaza acum experiente foarte similare cu ale noastre. Parintii copiilo rinfectati se lupta inca cu depasirea acestui soc din viata lor, organizatiile umanitare invata care sunt caile cele mai potrivite de a-i sustine pe copii si pe parinti, iar sistemul medical kirghiz inca incearca sa inteleaga complexitatea ingrijirii acestor pacienti”, a declarat Ana Maria Schweitzer, directorul executiv Baylor, la intoarcerea in tara.

Intr-o serie de intalniri cu echipa din Romania, specialistii kirghizi au invatat cat de importante sunt serviciile psihosociale siconsilierea atat a copiilor cat si a parintilor si constanta in administrarea tratamentului antiretroviral pentru aderenta la terapie.

“Speram ca prezenta noastra acolo va cataliza dezvoltarea serviciilor psihologice si de asistenta sociala pe termen lung si ca familiile afectate vor crea o presiune sanatoasa asupra sistemului de stat pentru a avea acces la tratamentele si analizele medicale atat de necesare”, a mai spus doamna Schweitzer despre vizita in Kirghizstan.

Necesitatea unei colaborari si in viitor este necesara pentru ca echipa kirghiza are nevoie de sustinere in dezvoltarea si implementarea de proiecte medicale si psihosociale pentru copii infectati cu HIV si membrii familiilor lor.

Share

Articole similare