Ștergerea cu spirt (alcool sanitar) nu distruge în totalitate virusurile hepatitei B și C și HIV

Alcoolul nu asigură sterilizarea și dezinfecția de nivel înalt. Folosirea acestuia nu se recomandă pentru sterilizarea materialelor medicale și chirurgicale

HIV, VHB și VHC (virusul imunodeficientei dobândite, al hepatitei B și C) au rezistențe diferite în mediu și față de mijloacele de dezinfecție fizice și chimice. Pentru distrugerea lor se recomandă DEZINFECȚIA DE NIVEL ÎNALT ȘI STERILIZAREA.

Dezinfecția de nivel înalt se poate face folosind substanțe virucide (care distrug virusurile) avizate de Ministerul Sănătății.

Toate instrumentele chirurgicale, materialele textile și alte obiecte sau soluții care pătrund în țesuturi sau în sistemul vascular trebuie șa fie sterile (instrumente/obiecte CRITICE).

Toate dispozitivele medicale și materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curățate prin metode fizice și dezinfectate chimic înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.

Curățarea (înlăturarea murdăriei organice și anorganice) instrumentelor și aparatelor medico-chirurgicale este urmată obligatoriu de dezinfecția acestora cu un dezinfectant etichetat și avizat ca dezinfectant pentru instrumentar de Ministerul Sănătății și pregătirea instrumentarului în vederea sterilizării.

Sterilizarea se poate face prin mijloace fizice (căldură) și prin mijloace chimice

1 Prin utilizarea de căldură uscată

  • În sterilizator cu aer cald (pupinel sau etuvă): a fost și rămâne o metodă mult utilizată, atât în spitale, cât și în unitățile ambulatorii: Se folosește pentru instrumentarul metalic, obiectele de sticlă și obiectele din ceramică. Sterilizarea se obține după o oră, la 180 grade C sau două ore la 160 grade C.
  1. Prin utilizarea de căldură umedă
  • Se folosesc vapori sub presiune ( obținuți în autoclav). Procedeul este utilizat în spitale pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical, dar și a inventarului moale, tuburilor de dren, sondelor, a mănușilor de cauciuc.

Fierberea a fost prima metodă de sterilizare utilizată. Astăzi fierberea se utilizează doar în condiții excepționale. Prin fierbere apa nu depășește 100 grade Celsius, deci o parte din germeni și virusuri nu se distrug (pentru a crește temperatura cu 2-3 grade, se adaugă în apă diverse substanțe).

  1. Sterilizarea chimică
  • Se realizează cu produse biocide autorizate/înregistrate, conform prevederilor legale în vigoare pentru instrumentele/obiectele critice care nu suprtă autoclavarea.

Share

Articole similare