Testarea pentru virusul hepatitic B, recomandată tuturor pacienţilor care încep tratamentul împotriva HCV

test-hiv-hepatita-b-si-c-foto-g-florin-24Asociaţia Americană pentru Studierea Bolilor, cea mai importantă instituţie de profil din SUA, recomandă ca persoanele infectate cu virusul hepatitic C să fie testate şi pentru infecţia cu virusul hepatitic B înainte de a începe terapia antivirală. Organizaţia este implicată în numeroase activităţi, printre care organizarea de conferinţe şi oferirea de sfaturi medicilor care au în grijă pacienţi cu boli hepatice cauzate de hepatitele virale, în special de virusurile hepatitice B şi C. De asemenea, asociaţia întocmeşte, în colaborare cu Societatea Americană de Boli Infecţioase, ghiduri pentru depistarea, îngrijirea şi tratamentul persoanelor cu hepatite virale

În ultimii ani, scheme de tratament administrate exclusiv pe cale orală, numite antivirale cu acţiune directă, au fost aprobate în Canada, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări dezvoltate, pentru tratamentul infecţiei cu virusul hepatitic C. În cele mai multe cazuri, aceste scheme de tratament sunt foarte eficiente, sunt bine tolerate şi sunt folosite pentru o perioadă mai scurtă de timp faţă de orice altă terapia (o combinaţie de interferon şi ribavirin). Ca rezultat, mai mulţi oameni sunt trataţi de infecţia cronică cu virusul hepatitiv C.

Unele persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC) sunt, de asemenea, infectate cu alte virusuri, cum ar fi cel al hepatitei B şi HIV. Atât VHC cât şi VHB infectează ficatul şi pot cauza daune serioase acestuia dacă nu se tratează. Uneori, când cei co-infectaţi cu virusurile hepatitice C şi B sunt trataţi cu antivirale cu acţiune directă, dar nu sunt trataţi şi pentru infecţia cu virusul hepatitic B, acest virus se poate reactiva infectând mai multe celule hepatice care, ca răspuns produc mai multe copii ale virusului. Această creştere a infectării poate cauza daune majore ficatului.

În septembrie 2016, comitetul reunit al Asociaţiei Americane pentru Studierea Bolilor şi al Societăţii Americane de Boli Infecţioase, a lansat ghidul pentru tratamentul VHC şi pentru screening-ul VHB, susţinând următoarele: „Toţi pacienţii infectaţi cu virusul hepatitic C care încep tratamentul antiviral cu acţiune directă trebuie testaţi pentru infecţia cu virusul hepatitic B”. Medicul Raymond Chung a declarat că „cazurile de reactivare a infecţiei cu VHB în timpul sau după terapia ativirală cu acţiune directă pentru HCV au fost raportate la pacienţii co-infectaţi cărora nu le fusese administrat terapie supresivă HVB” şi a recomandat testarea pentru virusul hepatitic B pentru toţi pacienţii care încep tratamentul împotriva HCV.

Puteţi afla mai multe informaţii accesând http://www.hcvguidelines.org

Share

Articole similare