“Un pas înainte spre un viitor fără HIV” – Proiect al Fundației Baylor Marea Neagră susţinut de Fundația United Way România

Diagnosticul de infecție cu HIV face ca sarcina sau posibilitatea de a avea copii să aibă o importanță cu totul specială. Toate femeile care trăiesc cu HIV îşi pun întrebări despre posibilitatea de a avea copii sănătoși; atât cele care au această boală din copilărie cât și cele care au fost diagnosticate recent.

Chiar dacă femeile care trăiesc cu HIV în România reprezintă o categorie importantă de pacienți cu nevoi medicale speciale, au fost dezvoltate foarte puţine servicii care să răspundă unor nevoi educative sau medicale specifice acestui grup şi nu există o abordare unitară care să promoveze și să urmărească desfășurarea de programe care să li se adreseze.

În acest moment aproximativ 40% dintre persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA în viață din România sunt femei. În județul Constanța aproximativ 45% dintre pacienții activi cu HIV sunt femei. Ca orice afecțiune cronică, infecția cu HIV afectează femeile într-un mod diferit față de bărbați, iar nivelul lor de informații precum și starea lor de sănătate joacă un rol determinant în prevenirea transmiterii infecției HIV de la mamă la copil.

Centrul de Excelență Clinică Baylor este singurul din România care oferă într-o manieră comprehensivă servicii medicale specializate pentru femeile care trăiesc cu HIV.

“Prin servicii medicale şi psihosociale cum sunt cele de obstetrică/ginecologie, planificare familială, screening PAP, intervenții privind aderența  la tratament sau monitorizare medicală la domiciliu a noilor născuți până la 2 ani, s-a încercat prevenirea apariției problemelor de sănătate care sunt asociate cu infecția cu HIV și nu numai, diagnosticarea cât mai rapidă a acestora și, cel mai important, prevenirea transmiterii infecției HIV de la mamă la copil prin asigurarea celei mai bune stări de sănătate posibile pentru viitoarea mamă. Programul Baylor oferă date cu privire la evoluţia transmiterii HIV de la mamă la copil în judeţul Constanţa din 2007 iar proiectul Un pas pentru un viitor fără HIV va contribui la scăderea numărului de copii născuţi din mame infectate cu HIV care să fie declaraţi infectaţi cu HIV”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

United Way investeşte în programe pentru comunităţile din România. În această arie se înscrie şi susţinerea financiară în sumă de 20.390 lei acordată proiectului Baylor de educaţie medicală pentru femeile cu vârstă fertilă care trăiesc cu HIV. Acestea au avut posibilitatea de a înțelege mai bine importanţa stării de sănătate în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil în cadrul programului “Un pas înainte spre un viitor fără HIV”. Finanţarea oferită de United Way a asigurat resursele necesare desfășurării proiectului pe o perioadă de 12 luni, începând din luna noiembrie 2018.

“Posibilitatea de a preveni transmiterea infecției HIV de la mamă la copil a schimbat fața infecției cu HIV. Din 2013 până la finalul lunii iunie 2018, 209 de copii care au acum vârsta peste 18 luni, născuți din mame infectate cu HIV au fost urmăriți la domiciliu sau la clinică de echipa medicală Baylor. Rata de transmitere a infecției cu HIV în rândul acestora este de 8,61%. Acești copii, la fel ca și mamele lor au intrat în programul de monitorizare Baylor în diferite momente: în timpul sarcinii, imediat după naștere sau mai târziu. Dintre beneficiarele care au primit servicii de la Baylor de dinainte de sarcină, doar într-un singur caz s-a transmis infecția cu HIV de la mamă la copil. Transmiterea a fost cauzată de declararea sarcinii cu foarte mare întârziere, fapt care a dus la imposibilitatea luării tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii infecției cu HIV, a declarat Ştefania Mihale, director dezvoltare programe medicale la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

Noul proiect a contribuit la creșterea nivelului de implicare a femeilor care trăiesc cu HIV în respectarea pașilor necesari prevenirii transmiterii infecției cu HIV de la mamă la copil. Acesta permite, prin intermediul a peste 200 de întâlniri educative cu beneficiarele proiectului, o creştere cu cel puţin 30% a nivelului de cunoştinţe la grupul ţintă şi elaborarea unei liste de mesaje educative adaptate nevoilor beneficiarelor, femei care trăiesc cu HIV. Mesajele vor putea fi promovate prin intermediul altor proiecte, atât în rândul femeilor care trăiesc cu HIV din județul Constanța cât și a celor care trăiesc în alte zone ale țării și chiar și în străinătate.

Share

Articole similare