Urgență medicală: Persoanele cu HIV din Europa au nevoie de servicii de calitate

Deși suntem obișnuiți să credem că în Europa serviciile medicale sunt bune și foarte bune, Profesorul Jens Lundgren de la Universitatea din Copenhaga a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii calității serviciilor de îngrijire acordate persoanelor seropozitive din Europa. Acest lucru este cerut în contextul creșterii incidenței HIV (numărului de cazuri noi) în Europa și a ratei de deces din cauza SIDA. Prezent la cea de a XIV-a Conferință Europeană despre SIDA, de la Bruxelles, el a declarat că în Europa, în urma aplicării tratamentului specific s-a constatat că tratamentul are efect maxim pentru doar 20% din persoanele cu HIV (aspect măsurat prin rezultate nedetectabile ale încărcăturii virale), în comparație cu o valoare estimată de 24% în Africa sub-sahariană. Asta în condițiile în care există posibilități mult mai mari de diagnostic și tratament pentru HIV în regiunea europeană.

De asemenea, în ciuda ratei ridicate de diagnostic HIV au fost mai mult de 91.000 de decese provocate de SIDA în Europa de Est și Asia Centrală și 7600 în Europa Centrală și de Vest în 2011, în parte din cauza prezentării tardive la serviciile medicale. Nivelul de prezentare cu întârziere nu s-a schimbat substanțial în ultimul deceniu, în ciuda eforturilor de a crește testarea populației.

În cazul în care se menține această tendință, diferența dintre numărul de persoane aflate la început de tratament și numărul de persoane care vor fi infectate se va mări și va duce la majorarea în continuare a incidenței HIV și a ratei de deces în rândul celor seropozitivi.

Share

Articole similare