Pacienții vor avea acces la singurul medicament antiviral pentru hepatita D aprobat în UE, compensat 100%!

Bulevirtidum (bulevirtidă), pulbere pentru soluții injectabile, este indicat pentru tratamentul infecției cronice cu virusul hepatitic delta (VHD), o formă severă de hepatită virală, pentru care, până de curând nu existau opțiuni de tratament aprobate.

Beneficii clinice: medicamentul antiviral recomandat pentru tratamentul hepatitei D (în prezența hepatitei B) este eficient și bine tolerat atunci când este utilizat pentru perioade îndelungate. Rezultatele studiilor clinice demonstrează că tratamentul prelungit cu bulevirtidă a condus la vindecare la majoritatea pacienților.

Bulevirtida este primul și singurul tratament aprobat în UE pentru persoanele care trăiesc cu hepatită virală D (HVD).

Medicamentul, indicat pentru tratamentul infecției cronice cu VHD apare în Hotărârea privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 382/24.IV.2024.

Conform art. II al Hotărârii, prevederile referitoare la bulevertidă (punctul 4 lit. b și d), intră în vigoare la data de 1 iunie 2024.

HVD cronică este cea mai severă formă de hepatită virală și poate avea rate de mortalitate de până la 50% în decurs de cinci ani la pacienții cu ciroză. Aceasta apare doar ca o co-infecție la persoanele care au infecție cu virusul hepatitic B. Se estimează că cel puțin 12 milioane de oameni din întreaga lume sunt în prezent co-infectați cu VHD și VHB. Coinfecția cu virusul hepatitic D este asociată cu o progresie mai rapidă către fibroză hepatică, ciroză și decompensare hepatică și un risc crescut de cancer hepatic și deces.

În Europa și SUA, se estimează că există peste 230.000 de persoane care trăiesc cu HDV; cu toate acestea, rămâne subdiagnosticat pe scară largă în întreaga lume.

Share

Articole similare